Uskoro počinje izdavanje e-dozvole u oblasti građenja

Bez autora
Sep 05 2024

U cilju usklađivanja pravnog okvira u oblasti građenja osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, koje propisuje provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja.

To su danas omogućili usvajanjem ovog zakonskog rješenja delegati Doma naroda, a ranije i poslanici Predstavničkog doma Parlamenta.

Nakon sjednice Doma naroda federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić kazao je da će se uvođenjem e-dozvola ojačati saradnja i koordinacija između nadležnih kantonalnih ministarstava i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te će se preduzeti neophodni koraci kako bi se omogućila implementacija elektronskog sistema za ishodovanje e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, što će biti od posebnog značaja za oblast građenja u Federaciji BiH.

S obzirom da važeći Zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sistema izdavanja dozvola u oblasti građenja, da bi se omogućilo uspostavljanje i funkcionisanje ovog sistema bilo je nužno kroz izmjenu zakonodavnog okvira omogućiti uslove za njegovu implementaciju.

"Vjerujem da ćemo na taj način svim našim investitorima olakšati postupak ishođenja dozvola. Neće više biti potrebe da se fizički dolazi u Ministarstvo da bi se podnio određeni zahtjevi, jer će sve biti uvezano elektronski", kazao je Nedić, prenosi Fena.

Takođe, dopunom Zakona, kako kaže, omogućena je gradnja na mjestima gdje to prije nije bio slučaj, a odnosi se na urbanističku saglasnost iz nadležnosti Ministarstva za područja koja su proglašena istorijsko-urbanim krajolicima.

Do sada tu investitori nisu mogli ništa graditi, a to će upravo biti moguće stupanjem na snagu izmjenama Zakona jer je za to, tvrdi Nedić, pronađen novi modalitet.

"Rokovi za izdavanje akata u oblasti građenja iz nadležnosti Ministarstva sa 30 smanjeni su na 15 dana. Tako ćemo pomoći investitorima da brže realiziraju sve svoje projekte", poručio je Nedić danas u Federalnom parlamentu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik